Stahl-féle Panettone
2010.01.22. 21:12
A fantasztikusan citrus illatú kalács a talján konyha karácsonyi kelt tésztája. Illatát napokig érezni a lakásban. Olaszországban külön panettone sütő formát árulnak ehhez a kalácshoz, de új virágcserépben is tökéletesen megsüthető, arra kell csak figyelni, hogy a cserepek általában lyukasak alul, ezért nem csak az oldalát kell sütőpapírral bélelni, hanem az alját is, hogy ne folyjon ki a tészta.
Nekem ilyenem nem volt, így rendhagyó módon szögletes lett a kalácsom.
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 1 dl tej, 15 g friss élesztő, 6 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3 db tojássárgája, 1 db citrom reszelt héja, 1 csipet só, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva, kis kockákra vágva, 5 dkg kandírozott narancshéj, apróra vágva, 5 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva
Minden hozzávalót egy órával a felhasználás előtt kiveszünk a hűtőből. A lisztet átszitáljuk, mikróban pár pillanat alatt kicsit meglangyosítjuk. A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukor felével. A hozzávalókat, a gyümölcsök kivételével, karos dagasztógépbe tesszük és negyed óra alatt alaposan kidolgozzuk. Csak az utolsó percben adjuk hozzá a gyümölcsöket. Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. A tésztát két részre osztjuk és 2 db sütőpapírral bélelt virágcserépbe (az enyémek 11 cm magasak, és fent 13 cm átmérőjűek volta) tesszük.
Újabb negyven perc kelesztés következik, közben felmelegítjük a sütőt 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Sütőbe tesszük a tésztával töltött cserepeket, és kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kivettük, egy beleszúrt tűvel ellenőrizzük, hogy rendesen átsült-e, mert ez egy extra magas kalács, lehet, hogy kell még neki néhány perc.
|