Úgy gondoltam, össze szedek néhány tapasztalatot a kenyérsütéssel kapcsolatban, hiszen már jópár éve sütögetünk kenyeret, talán tudok segíteni annak, aki most vág bele:
- Az alapanyagokat mindig a következőképpen helyezzük a kenyérsütőbe: alulra mennek a folyékony alapanyagok (víz, olaj, tej, tojás stb.), erre jön(nek) a liszt(ek), de úgy, hogy a folyadékot ellepje, majd a forma négy sarkába tesszük a fűszereket (só, cukor, kenyérfűszer stb.), végül középre egy kis mélyedést készítünk úgy, hogy ne érjen a folyadékig, és ebbe szórjuk az élesztőt.
- Mindig szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk. Ha forró krumplit teszünk a tésztába, pillanatok alatt megkel, sőt, túlkel, és egy 3 cm-es ragacsos masszát kapunk kenyér helyett.
- Ha azt szeretnénk, hogy a kenyerünknek a teteje is szép barnára süljön, akkor tegyünk egy konyharuhát összehajtva a betekintő ablakra, vagy bármi mást, lényeg, hogy ne hagyjuk ott megszökni a hőt.
- Mindig pontosan mérjük ki az alapanyagokat, én pl. a vizet is mérleggel szoktam, egyszerűbb, mint mércés pohárban. De ha pontosan mértünk, akkor is nézzünk még rá a tésztára dagasztás közben, előfordulhat, hogy szükséges még egy kevés víz vagy liszt hozzáadása. Egy idő után ki fogjuk tapasztalni, hogy milyen a jó kenyértészta állaga.
- Ha időzített módban használjuk a kenyérsütőt, igyekezzünk kerülni a romlandó alapanyagok (tej, tojás) használatát.
- Barna kenyér sütésekor mindig laposabb, tömörebb kenyeret kapunk. Ne feledjük, a bolti barna kenyér sokszor színezéktől lesz barna, nem a liszttől, és térfogatnövelőt is tartalmaz. De éppen azért sütjük otthon a kenyeret, hogy ezeket elkerüljük! Ugye?
- A kenyerünk hosszabb ideig eláll, ha valamilyen rácson hagyjuk kihűlni. Én pl. a mikrosütő grillrácsát szoktam erre a célra használni, és ha már teljesen kihűlt, akkor teszem csak a kenyértartóba. Fokozottan kell figyelni, ha nem tudjuk rögtön kiszedni a formából a kenyeret, és ilyenkor pillanatok alatt befülled, a felülete nedvessé válik. Ilyenkor addig hagyjuk a rácson, amíg tapintásra teljesen száraznak nem tűnik, különben nagyon hamar penészes lesz. |