Erdélyi kürtőskalács - házilag |
|
2010.07.31. 15:34 |
Mindenképpen szükségünk lesz egy házi kürtőskalács sütő alkalmatosságra, amit Erdélyben gyakorlatilag bárhol, idehaza már kicsit problémásabban, de beszerezhetünk.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojássárga, 2 dkg élesztő, só, tej (kb. 3-3,5 dl), ízesítéshez ízlés szerint dió, fahéj, kókusz, vaníliás cukor
|
Stahl-féle Panettone |
|
2010.01.22. 21:12 |
A fantasztikusan citrus illatú kalács a talján konyha karácsonyi kelt tésztája. Illatát napokig érezni a lakásban. Olaszországban külön panettone sütő formát árulnak ehhez a kalácshoz, de új virágcserépben is tökéletesen megsüthető, arra kell csak figyelni, hogy a cserepek általában lyukasak alul, ezért nem csak az oldalát kell sütőpapírral bélelni, hanem az alját is, hogy ne folyjon ki a tészta.
Nekem ilyenem nem volt, így rendhagyó módon szögletes lett a kalácsom.
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 1 dl tej, 15 g friss élesztő, 6 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3 db tojássárgája, 1 db citrom reszelt héja, 1 csipet só, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva, kis kockákra vágva, 5 dkg kandírozott narancshéj, apróra vágva, 5 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva
|
Kenyérlángos "Koroknai módra" |
|
2009.08.23. 17:58 |
Bárándi nyaralásunk alkalmával volt alkalmunk megkóstolni a Koroknai portán a finom, kemencében sült kenyérlángost. Nem egy túl bonyolult ételről van itt szó, mégis ellenálhatatlanul ínycsiklandó falatok ezek. Megpróbáltam "rekonstruálni" kemence és jófajta bárándi kenyértészta nélkül.
Hozzávalók a tésztához: 1,0 kg finomliszt (Bl 55), 30 g friss élesztõ, 1 csipet cukor, 1 ek só, 500ml víz
a feltéthez: 1,5 doboz 150 g-os tejföl (nem túl híg fajta, pl. Milfina /Aldi/), kockára vágott szalonna, 1 hagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, apróra vágott kapor ízlés szerint
|
Pita |
|
2009.05.23. 18:40 |
Ezt a jól ismert, rendkívül sokoldalú lepényt könnyű elkészíteni. A még meleg pita mártásokhoz és levesekhez remek kísérő, de félbe hasítva a belsejét megtölthetjük kedvenc zöldségünkkel, hússal vagy sajttal is. Ez alkalommal én csevap mellé készítettem el.
Hozzávalók: 210 ml víz, 1 ek. olívaolaj, 350 g finomliszt, 1,5 tk. só, 1 tk. cukor, 1 tk. szárított élesztő, liszt a szóráshoz
|
Mákos kenyér |
|
2009.05.23. 18:38 |
A kelet-európai kenyerekbe gyakran tesznek mákot. A mák enyhén édeskés, kissé diós zamatot és érdekes külsőt ad a kenyérnek.
Hozzávalók: 200 ml tej, 100 ml víz, 450 g finomliszt, 4 ek. mák, 1,5 tk só, 2 tk cukor, 2 ek. vaj, 1 tk szárított élesztő
|
Hagymás bagett |
|
2009.05.23. 18:32 |
Hozzávalók: 90 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál só, 0,6 dl olívaolaj, 0,55 l víz, 1 teáskanál porcukor, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj, fekte bors
|
Egyszerű krumplis lángos |
|
2008.04.30. 05:35 |
Hozzávalók: 2 dl langyos tej, 1 kismérö cukor, 1.5 kismérö só, 25 dkg fött, áttört, kihűlt(!) krumpli,
50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő
|
Sós fonott kalács fűszeres mártókával |
|
2007.04.13. 22:10 |
1 kg liszt, 6 dl tejet meglangyosítunk, csipetnyi cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 egész tojás, 2 kávéskanál só és 1 evőkanál sertészsír A mártókához: 2 púpos evőkanál liba, vagy kacsazsír, fél liter tejföl, 2 kávéskanál só, és őrölt bors
|
Pizza |
|
2007.02.09. 07:21 |
Hozzávalók (nagy pizzához, 2 db 30 cm-es pizzát, vagy egy gáztepi méretű pizzát ad ki): 280 ml víz, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 450 g finomliszt, 1,5 tk. só, 1/2 tk. cukor, 1 tk. könyen oldódó szárított élesztő A pizzamártáshoz: kis fej hagyma,megpárolva, kis doboz sűrített paradicsom, só, 2 kis edényke víz, ha savanyú, kis cukorral édesíthetjük, pizza-fűszer ízlés szerint
|
Írós kenyér |
|
2007.01.29. 20:52 |
Hozzávalók: 285 ml író, 4,5 ek. víz, 1,5 ek. méz, 1,5 ek. napraforgóolaj, 350 g finomliszt, 150 g teljes kiőrlésű kenyérliszt, 1,5 tk. só, 1,5 tk. könnyen oldódó szárított élesztő
|
Fügés-mogyorós kenyér |
|
2007.01.18. 09:05 |
Hozzávalók: 280 ml víz, 1,5 tk. citromlé, 350 g finomliszt, 100 g barna kenyérliszt, 4 ek. pirított búzacsíra, 2 ek. sovány tejpor, 1,5 ek. tejpor, 1,5 tk. só, 1 ek. cukor, 2 ek. vaj, 1,5 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, 40 g hántolt mogyoró, pirítva és apróra vágva, 40 g aszalt füge
|
Parasztkenyér |
|
2007.01.18. 09:05 |
Hozzávalók (750 g-os kenyérhez): 2 kk. olaj, 290 ml víz, 1,5 kk. só, 1,5 ek. tejpor, 2 kk. cukor, 255 g liszt, 120 g teljes kiőrlésű liszt, 120 g rozsliszt, 1 kk. élesztő
|
Burgonyás kenyér |
|
2007.01.18. 09:04 |
Hozzávalók: 225 ml burgonyafőzőlé, szobahőmérsékletű, 3 ek. napraforgóolaj, 500 g finomliszt, 175 g áttört főtt burgonya, 1 1/2 ek. sovány tejpor, 1 1/2 tk. só, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, tej a fényezéshez
|
Olajbogyós kocka |
Tina extra konyha 2006/7 |
2006.12.27. 21:24 |
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
75 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 4 ek. olívaolaj, 1 csokor rozmaring/oreganó, 1 csokor kakukkfű, 25 dkg vaj, 1 üveg (370 ml) olajbogyó, 5 dkg fenyőmag (vagy napraforgómag), kb. 1 ek. mediterrán MAGGI ízvarázs ételízesítő tengeri sóval, só, bors, a tepsi kikenéséhez margarin
|
Sonkás kenyér |
|
2006.11.17. 21:45 |
Hozzávalók: 3 dl tej, 50 g élesztő, 1 kk. só, 100 g apróra vágott vagy darált füstölt sonka, 1 cs. apróra vágott metélőhagyma, kb. 500 g finomliszt
|
Korpás-rozsos pistolet |
|
2006.11.05. 18:44 |
Hozzávalók: 290 ml víz, 280 g teljes kiőrlésű kenyérliszt, 50 g finomliszt + a szóráshoz, 115 g rozsliszt, 2 ek. sovány tejpor, 2 tk. só, 2 tk. kristálycukor, 2 ek. vaj, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő A kenéshez: 1 tk. só, 1 ek. víz
|
Sütőtökös kenyér |
|
2006.11.04. 19:44 |
Hozzávalók: 200 g főtt sütőtök, lehűtve, 110 ml író, 3 ek. víz, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 425 g finomliszt, 75 g kukoricaliszt, 1 1/2 ek. nádcukorszirup, 1 1/2 tk. só, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, 1 1/2 ek. tökmag
|
Korpás buci |
|
2006.10.26. 16:05 |
Hozzávalók: 140 ml tej, 140 ml víz, 225 g teljes kiőrlésű kenyérliszt + a szóráshoz, 225g finomliszt, 1 1/2 tk. só, 2 tk. kristálycukor, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, tej e kenéshez
|
Póréhagymás kenyérlepény |
|
2006.10.22. 07:56 |
Hozzávalók: 90 ml víz, 1 tojás, 225 g finomliszt, 1 tk. só, 25 g vaj, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő. A feltéthez: 575 g (4-5 db) póréhagyma, 2 ek. napraforgóolaj, 75 g húsos baconszelet, csíkokra vágva, 140 ml tejföl, 70 ml tej, 2 tojás, lazán felverve, 1 ek. apróra vágott friss bazsalikomlevél, só és frissen őrölt feketebors
|
Calzone |
|
2006.10.22. 07:53 |
A calzone tulajdonképpen egy zárt pizza, töltelékkel a belsejében. Hozzávalók: 130 ml víz, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 225 g finomliszt, 1 tk. só, 1/2 tk. cukor, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, olívaolaj a kenéshez. A töltelékhez: 75 g felvágott egyben, 50 g olívaolajban eltett aszalt paradicsom, feldarabolva, 100 g mozzarella, kis kockákra vágva, 50 g frissen reszelt parmezán sajt, 50 g gorgonzola sajt, kis kockákra vágva, 5 g ricotta sajt, 3 ek. felaprított friss bazsalikom, 2 tojássárgája, só és frissen őrölt bors
|
Tejes zsemlék |
|
2006.10.22. 07:53 |
Hozzávalók: 1 tojás, 100 ml tej, 225 g finomliszt, 1 tk. só, 1/2 tk. kristálycukor, 50 g vaj, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, 2 ek. tej a kenéshez (el is hagyható)
|
Spenótos parmezános bloomer |
|
2006.10.17. 20:46 |
Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 vöröshagyma, apróra vágva, 115 g friss, zsenge spenótlevél (Ha nem kapunk friss spenótot, helyettesíthetjük mirelittel is. Tökéletesen ki kell olvasztani, és a felsleges vizet cspegtessük ki belőle, mielőtt a kenyérsütő gépbe tennénk. Érdemes félretenni akiolvadt spenótlevet, és beleszámítani a víz mennyiségébe.), 120 ml víz, 1 tojás, 450 g finomliszt, 1/2 tk. frissen őrölt szerecsendió, 50 g parmezán sajt, frissen reszelve, 1 1/2 tk. só, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, 1 tk. cukor, 2 ek. fenyőmag
|
Céklás kenyér |
|
2006.10.12. 21:13 |
Hozzávalók: 170 ml víz, 225 g nyers cékla reszelve, 3 újhagyma, darabokra vágva, 500 g finomliszt, 2 ek. vaj, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő
|
Fűszeres házikenyér |
|
2006.10.08. 13:39 |
Hozzávalók: 300 ml víz, 450 g finomliszt, 1 1/2 tk. cukor, j j/2 tk. só, 1 1/2 tk. szárított élesztő, 2 ek. metélőhagyma, 2 tk. friss kakukkfű, 1 ek. friss tárkony, 2 ek. petrezselyemzöld finomra vágva (A lehetőségeknek és ízlésünknek megfelelően más zöldfűszereket is használhatunk. Csupán arra kell figyelnünk, hogy súlyuk együttesen ne legyen több, mint 5 ek. Az átható aromájú fűszerekkel takarékosan bánjunk.)
|
Szalonnás kenyér |
|
2006.10.07. 20:53 |
Hozzávalók: 250 ml víz, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg finomliszt, 20 dkg rozsliszt, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 1 1/2 tk. szárított élesztő
|
Túrós-pepperónis kenyér |
|
2006.10.05. 08:54 |
Hozzávalók: 170 g túró, 210 ml víz, 1 1/2 ek. olívaolaj, 500 g finomliszt, 1 1/2 tk. szárított oregánó, 1 tk. só, 2 tk. cukor, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, 50 g pepperóni, félcentis darabokra vágva, 2 zoldhagyma, karikákra vágva
|
Kukoricás kenyér |
|
2006.09.29. 22:11 |
Hozzávalók: 210 ml víz, 6 ek. tej, 1 1/2 tk. kukoricaolaj, 350 g finomliszt, 150 g kukoricaliszt, 1 tk. só, 2 tk. cukor, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, víz a fényezéshez, polenta /kukoricadara/ a szórához
|
Kefíres-lenmagos kenyér |
|
2006.09.29. 22:03 |
Hozzávalók: 30 dkg graham liszt, 30 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 1 1/2 tk. szárított élesztő, 1 1/2 tk. só, 1 1/2 tk. cukor, 3 ek. olívaolaj, 280 ml kefír, lenmag ízlés szerint, teljes kiőrlésű liszt a szóráshoz
|
Háromcsokoládés kenyér |
|
2006.09.26. 17:06 |
Hozzávalók: 240 ml víz, 1 tojás, 500 g finomliszt, 2 ek. porcukor, 1 tk. só, 2 ek. vaj, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, 50 g mazsolás-mandulás étcsokoládé, 50 g gyömbéres étcsokoládé, 75 g belga tejcsokoládé
|
Cukkinis-magos falusi kenyér |
|
2006.09.26. 17:00 |
A dagasztás alatt a liszthez adott reszelt cukkini nedvdússá teszi a kenyérbelet, a magvak pedig a kenyér textúrájához és ízéhez járulnak hozzá.
Hozzávalók: 5 ek. író (ha épp nincs otthon, a joghurt is tökéletesen megteszi), 100 ml víz, 175 g reszelt cukkini, 375 g finomliszt, 75 g teljes kiőrlésű kenyérliszt, 1 1/2 ek. napraforgómag, 1 1/2 ek. hántolt tökmag, 2 tk köles, 1 1/2 tk. só, 1 1/2 tk. cukor, 3 ek. vaj, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, kukoricaliszt a szóráshoz
|
Tojással dúsított fehér kenyér |
|
2006.09.20. 13:15 |
Hozzávalók: 1 tojás + 1 tojássárgája, víz (mennyiséget ld. a leírásban), 500 g finomliszt, 1 1/2 tk. só, 2 tk. kristálycukor, 2 ek. vaj, 1 tk. szárított élesztő
|
Szicíliai sfincione |
|
2006.09.18. 21:33 |
Hozzávalók: 200 ml víz, 2 ek. olívaolaj, 350 g liszt, 1 1/2 tk só, 1 tk cukor, 1 tk szárított élesztő.
A feltéthez: 6 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, felaprítva, 3 ek olívaolaj, 1 ek napraforgóolaj, 2 vöröshagyma, apróra vágva, 8 kimagozott olajbogyó, feldarabolva, 2 tk szárított oregánó, 6 ek frissen reszelt sajt, só és bors
|
Mézes-sörös rozskenyér |
|
2006.09.18. 21:30 |
Hozzávalók
A kovászhoz: 175 ml tej, 115 g rozsliszt, 4 ml (3/4 teáskanál)könnyen oldódó szárított élesztő
A tésztához: 170 ml állott sör, 300 g finomliszt, 85 g rozsliszt, 1 ek. méz, 1 1/2 tk. só, 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, teljes kiőrlésű liszt a szóráshoz.
|
Sárgarépás kenyér |
|
2006.09.18. 21:16 |
Hozzávalók: 210 ml víz, 2 ek. napraforgóolaj, 2 tk. méz, 200 g reszelt sárgarépa, 500 g finomliszt, 2 ek sovány tejpor, 1 1/2 tk. só, 1 tk könnyen oldódó szárított élesztő
|
Paradicsomos-bazsalikomos kenyér |
|
2006.09.17. 13:12 |
Hozzávalók: 1 ek extra szűz olívaolaj, 1 kisebb vöröshagyma finomra vágva, 3 paradicsom, kb. 200 g, hámozva, kimagozva és feldarabolva (hú, ezt nagyon utálom csinálni), 500 g finomliszt, 1/2 tk. frissen őrölt fekete bors, 1 1/2 tk. só, 2 tk. cukor, 1 tk. azonnal oldódó szárított élesztő, 1 ek. friss bazsalikomlevél, finomra vágva (na, ebből sokkal-sokkal többet tettem bele, mert imádom a bazsalikomot!)
A kenéshez: 1 tojássárgája, 1 ek. víz
|
|