Kenyérlángos "Koroknai módra"
2009.08.23. 17:58
Bárándi nyaralásunk alkalmával volt alkalmunk megkóstolni a Koroknai portán a finom, kemencében sült kenyérlángost. Nem egy túl bonyolult ételről van itt szó, mégis ellenálhatatlanul ínycsiklandó falatok ezek. Megpróbáltam "rekonstruálni" kemence és jófajta bárándi kenyértészta nélkül.
Hozzávalók a tésztához: 1,0 kg finomliszt (Bl 55), 30 g friss élesztõ, 1 csipet cukor, 1 ek só, 500ml víz
a feltéthez: 1,5 doboz 150 g-os tejföl (nem túl híg fajta, pl. Milfina /Aldi/), kockára vágott szalonna, 1 hagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, apróra vágott kapor ízlés szerint
Az élesztõt 150 ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztõs vizet, majd további langyos víz (~350ml) hozzáadásával géppel (kenyérsütõ gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy. Pár percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát tepsibe tesszük (két tepsire való), megkenjük a tejföllel, megszórjuk az apróra vágott kaporral, kis kockára vágott szalonnával, hagymával, paradicsommal, paprikával. 200 fokra előmelegített sütőben (vagy kemencében) 20-25 percig készresütjük.
Így néz ki, ha egy "profi" süti, kemencében:
És a kemencéből kivétel után:
|