Pita
2009.05.23. 18:40
Ezt a jól ismert, rendkívül sokoldalú lepényt könnyű elkészíteni. A még meleg pita mártásokhoz és levesekhez remek kísérő, de félbe hasítva a belsejét megtölthetjük kedvenc zöldségünkkel, hússal vagy sajttal is. Ez alkalommal én csevap mellé készítettem el.
Hozzávalók: 210 ml víz, 1 ek. olívaolaj, 350 g finomliszt, 1,5 tk. só, 1 tk. cukor, 1 tk. szárított élesztő, liszt a szóráshoz
1. A vizet és az olívaolajat öntsük a kenyérformába. Tegyük bele a lisztet úgy, hogy a folyadékot teljesen befedje.
2. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedés a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt. Állítsuk be a dagasztóprogramot; ha lehet, az alap- vagy pizzatészta-beállítást válasszuk. Nyomjuk meg a start gombot.
3. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük egy liszttel vékonyan meghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg.
4. Osszuk 6-10 db egyenlő nagyság darabra, attól függően, hogy kicsi vagy nagy pitákat szeretnénk sütn Formázzunk mindegyikből egy-egy gömböt.
5. Egy olajjal megkent fóliával letakarva 10 percig pihentessük, közben melegítsük elő a sütő 230C-ra (gázsütő 8 fokozat), és tegyünk bele 3 sütőlemezt, hogy áthevüljenek.
6. Tenyerünkkel kissé lapítsuk el a gömökt, majd nyújtsuk ki kb. 5 mm vastag, ovális vagy kerek alakúra.
7. Vékonyan hintsük meg a tetejüket liszttel, takarjuk beolajozott fóliával, és pihentessük 10 percig.
8. A sütési idő 5-8 perc, vagy amíg a tészta puffadni és barnulni nem kezd. Tegyük,át őket rácsra és hagyjuk kihűlni.
|