Mákos kenyér
2009.05.23. 18:38
A kelet-európai kenyerekbe gyakran tesznek mákot. A mák enyhén édeskés, kissé diós zamatot és érdekes külsőt ad a kenyérnek.
Hozzávalók: 200 ml tej, 100 ml víz, 450 g finomliszt, 4 ek. mák, 1,5 tk só, 2 tk cukor, 2 ek. vaj, 1 tk szárított élesztő
- A vizet és a tejet öntsük a kenyérformába.
- Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a folyadékot. Adjuk hozzá a mákot, majd a sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
- Állítsuk be az alap/normál sütőprogramot és a világos színű héjat. Nyomjuk meg a start gombot.
- A fényezéshez a tojásfehérjét keverjük össze a vízzel, és közvetlenül a sütési cikus kezdete előtt kenjük meg vele a kenyér tetejét.
- A sütési ciklus végén fordítsuk ki a kenyeret a formából rácsra, s hagyjuk kihűlni.
|