Hagymás bagett
2009.05.23. 18:32
Hozzávalók: 90 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál só, 0,6 dl olívaolaj, 0,55 l víz, 1 teáskanál porcukor, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj, fekte bors
A lisztet átszitáljuk, langyos helyen hagyjuk. A vizet kissé meglangyosítjuk, kevés cukrot hozzáadunk, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a liszthez, és az olívaolajjal együtt gépben vagy kézzel összedagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A hagymát finomra vágjuk, és az olajon világosbarnára pirítjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, beledolgozzuk a lepirított hagymát és kevés durvára őrölt borsot. Négy egyforma darabba vágjuk, mindegyikből hosszú rudat formázunk, és a tetejüket ferdén bevagdossuk. Tepsire tesszük, 10 percet kelesztjük, majd vizes ecsettel megkenjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
Tipp:
Körözött
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg túró, 5 dkg vaj, tengeri só, köménymag, fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma
A túrókat krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, őrölt köménymagot, sót, 1 gerezd összezúzott fokhagymát és kevés fűszerpaprikát. Alaposan összekeverjük, és lefedve hűtőbe tesszük egy pár órára, hogy összeérjenek az ízek.
|