Sós fonott kalács fűszeres mártókával
2007.04.13. 22:10
1 kg liszt, 6 dl tejet meglangyosítunk, csipetnyi cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 egész tojás, 2 kávéskanál só és 1 evőkanál sertészsír A mártókához: 2 púpos evőkanál liba, vagy kacsazsír, fél liter tejföl, 2 kávéskanál só, és őrölt bors
1 kg lisztet kimérünk, 2 dl tejet meglangyosítunk. Csipetnyi cukorral, 2,5 dkg élesztővel és egy maréknyi liszttel kovászt készítünk, ezt fél órát kelesztjük. Ezután a kenyérsütő gépbe tesszük, hozzáadjuk a tojást, és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk (kb. 4 dl). 2 kávéskanál sót és 1 evőkanál sertészsírt is hozzáadagolunk. Elindítjuk a dagasztóprogramot, a dagasztás végeztével kb. 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkán átforgatjuk, kisebb darabokra vágjuk, ezeket egyenként megsodorjuk, és kis kalácsokat fonunk belőlük. Zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, ízlés szerint sóval és őrölt köménnyel megszórjuk, egy kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Közben elkészítjük a mártókát. 2 púpos evőkanál liba, vagy kacsazsírt felolvasztunk, belekeverünk fél liter tejfölt, 2 kávéskanál sót, és kevés őrölt borsot. Összeforraljuk, és a kisült kalácsokhoz kínáljuk.
A képen látható kalács az itt leírt adagnak a fele.
|