Pizza
2007.02.09. 07:21
Hozzávalók (nagy pizzához, 2 db 30 cm-es pizzát, vagy egy gáztepi méretű pizzát ad ki): 280 ml víz, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 450 g finomliszt, 1,5 tk. só, 1/2 tk. cukor, 1 tk. könyen oldódó szárított élesztő A pizzamártáshoz: kis fej hagyma,megpárolva, kis doboz sűrített paradicsom, só, 2 kis edényke víz, ha savanyú, kis cukorral édesíthetjük, pizza-fűszer ízlés szerint
- A vizet és az olívaolajat öntsük a kenyérformába.
- Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a folyadékot. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
- Állítsuk be a dagasztóprogramot, ha lehet az alap- vagy a pizzatészta-beállítást válasszuk. Nyomjuk meg a start gombot. Vékonyan olajozzunk ki egy vagy két pizzaformát vagy sütőlemezt.
- Mikor a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg. A sütőt melegítsük elő 220 C-ra (gázsütő 7. fokozat).
- Nyújtsunk a tésztából egy vagy két 30 cm-es korongot, és tegyük az előkészített formába vgy sütőlemezre. Kenjük meg a tetejét paradicsommártással... és innen folytassuk saját ízlésünk és fantáziánk szerint. Nyissuk ki a hűtőt és használjuk fel amit jónak látunk.
- A sütési idő 15-20 perc, vagy amíg a tészta pirulni és sisteregni nem kezd. Azonnal tálaljuk.
Sütési tipp: A liszt felét helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel is, ilyenkor lehet, hogy egy kicsivel több vízre lesz szükség, mivel a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot szív fel.
|