Írós kenyér
2007.01.29. 20:52
Hozzávalók: 285 ml író, 4,5 ek. víz, 1,5 ek. méz, 1,5 ek. napraforgóolaj, 350 g finomliszt, 150 g teljes kiőrlésű kenyérliszt, 1,5 tk. só, 1,5 tk. könnyen oldódó szárított élesztő
- Az írót, a vizet, a mézet és az olajat öntsük a kenyérformába.
- A fehér és teljes kiőrlésű lisztet szórjuk a folyadék tetejére úgy, hogy azt teljesen befedje. A sót tegyük a forma egyik sarkába. A liszt közepébe készítsünk kis bemélyedést (ügyeljünk, hogy ne érjen a folyadékig), ide szórjuk az élesztőt.
- Állítsuk be az alap/normál sütőprogramot és az közepes színű héjat. Nyomjuk meg a start gombot.
- A sütési ciklus végén a kenyeret fordítsuk ki rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Sütési tipp: Az író egy meglehetősen alacsony zsírtartalmú foyadék, a vajkészítsé mellékterméke. Pasztörizálják, majd egy speciális kultúrával beoltják, amitől megerjed, ettől kapja jellegzetes, kissé savanykás ízét. Ha éppen nincs otthon író, használhatunk helyette alacsony zsírtartalmú natúr joghurtot, amibe keverjünk 1-2 teáskanál citromlevet.
|