Burgonyás kenyér
2007.01.18. 09:04
Hozzávalók: 225 ml burgonyafőzőlé, szobahőmérsékletű, 3 ek. napraforgóolaj, 500 g finomliszt, 175 g áttört főtt burgonya, 1 1/2 ek. sovány tejpor, 1 1/2 tk. só, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, tej a fényezéshez
- A vizet és a napraforgóolajat öntsük a kenyérformába. Ha gépünk hasznlati utasítása úgy rendelkezik, hogy elsőként a száraz hozzávalókat kell a gépbe tenni, először az élesztőt szórjuk bele, majd fordítsuk meg a folyékony és a száraz alapanyagok sorrendjét.
- Szórjuk a formába a lisztet, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje a folyadékot. Adjuk hozzá a sovány tejport és az áttört burgonyát is. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő vízig), ebbe szórjuk az élesztőt.
- Állítsuk be az alap/normál sütőprogramot és a közepes színű héjat. Nyomjuk meg a start gombot. A fényezéshez a sütési idő felénél kenjük meg a kenyér tetejét tejjel.
- A sütési ciklus végén a kenyeret fordítsuk ki rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Sütési tipp: Ha tejjel és vajjal elkevert maradék burgonyapürét használunk, csökkenteni kell a folyadékot. Az áttört főtt burgonyát a gép méretétől függően 175 g, 200 g, ill. 275 g nyers burgonyából készítsük.
|