Korpás-rozsos pistolet
2006.11.05. 18:44
Hozzávalók: 290 ml víz, 280 g teljes kiőrlésű kenyérliszt, 50 g finomliszt + a szóráshoz, 115 g rozsliszt, 2 ek. sovány tejpor, 2 tk. só, 2 tk. kristálycukor, 2 ek. vaj, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő A kenéshez: 1 tk. só, 1 ek. víz
1. A vizet öntsük a kenyérformába.
2. Szórjuk bele mindhárom lisztfajtát, ügyelve arra, hogy teljesen befedjék a folyadékot, és adjuk hozzá a sovány tejport is. A sót, a vajat és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe, és szórjuk bele az élesztőt.
3. Állítsuk be a dagasztóprogramot; ha lehet, a teljes kiőrlésű beállítást válasszuk. Ha csak alap/normál beállításra van lehetőség, előfordulhat, hogy meg kell ismételni a programot, mert a nehezebb tészták kelesztése hosszabb időt vesz igénybe. Nyomjuk meg a start gombot. Vékonyan olajozzunk meg két sütőlemezt.
4. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg. Osszuk 12 egyenlő részre, és takarjuk le olajjal vékonyan megkent fóliával.
5. Az egyes tésztadarabokat liszttel meghintett felületen egyenként gyúrjuk ovális alakúra. Azok a tésztadarabok, amelyekkel nem foglalkozunk, maradjanak a fólia alatt.
6. Tegyük át őket az előkészített sütőlemezekre. Ismét takarjuk le őket beolajozott fóliával, majd meleg helyre téve kelesszük kb. 30-45 percig, vagy amíg majdnem megduplázódnak. Közben a sütőt melegítsük elő 220 C-ra (gázsütő 7. fokozat).
7. Víz és só keverékével kenjük meg a tészták tetejét, majd hintsük meg liszttel.
8. Egy olajjal megkent fakanál nyelét hosszában nyomjuk a tészták közepébe. Ismét takarjuk le őket, és pihentessük további 10 percig.
9. A sütési idő 15-20 perc, vagy amíg a pistoletek alja kopogtatásra kongó hangot nem ad. A kész pistoleteket rácsra téve hagyjuk kihűlni.
|