Korpás buci
2006.10.26. 16:05
Hozzávalók: 140 ml tej, 140 ml víz, 225 g teljes kiőrlésű kenyérliszt + a szóráshoz, 225g finomliszt, 1 1/2 tk. só, 2 tk. kristálycukor, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, tej e kenéshez
1. A tejet és a vizet öntsük a kenyérformába. Ha szükséges, fordítsuk meg a folyékony és a száraz hozzávalók adagolásának sorrendjét.
2. Szórjuk bele mindkét lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedjék a folyadékot. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe, és szórjuk bele az élesztőt. Állítsuk be a dagasztóprogramot; ha lehet az alap/normál beállítást válasszuk. Nyomjuk meg a start gombot.
3. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg. Osszuk 10 egyenlő részre, és takarjuk le egy vékonyan beolajozott fóliával.
4. Vegyünk ki egyet - a többi közben maradjon letakarva -, és vékonyan belisztezett deszkán nyújtsunk belőle lapos, 10x7,5 cm-es, ovális formát.
5. Ismételjük meg műveletet a többi tésztadarabbal is. Vékonyan olajozzunk meg két sütőlemezt.
6. Tegyük át a bucikat az előkészített sütőlemezekre. Takarjuk le olajos fóliával, majd meleg helyre téve kelesszük 30 percig, vagy amíg majdnem megduplázódnak. Közben a sütőt melegítsük elő 200 C-ra (gázsütő 6. fokozat).
7. Középső 3 ujjunkat nyomjuk a bucik közepébe, hogy eloszlassuk a tészában lévő levegőbuborékokat. Kenjük meg őket tejjel, és vékonyan hintsük meg teljes kiőrlésű liszttel.
8. A sütési idő 15-20 perc, vagy amíg a bucik barnulni kezdenek. Melegen tálaljuk.
|