Póréhagymás kenyérlepény
2006.10.22. 07:56
Hozzávalók: 90 ml víz, 1 tojás, 225 g finomliszt, 1 tk. só, 25 g vaj, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő. A feltéthez: 575 g (4-5 db) póréhagyma, 2 ek. napraforgóolaj, 75 g húsos baconszelet, csíkokra vágva, 140 ml tejföl, 70 ml tej, 2 tojás, lazán felverve, 1 ek. apróra vágott friss bazsalikomlevél, só és frissen őrölt feketebors
1. A vizet és a tojást öntsük a kenyérformába.
2. Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy befedje a vizet és a tojást. A sót és a vajat külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
3. Állítsuk be a dagasztóprogramot, ha lehet, a pizzatészta-beállítást válasszuk. Nyomjuk meg a start gombot. Vékonyan olajozzunk meg 20*30 cm-es, kb. 1 cm mély tepsit.
4. A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a napraforgóolajat, majd kis lángon pároljuk puhára a hagymát, de figyeljünk, hogy ne barnuljon meg. Tegyük fére, és hagyjuk kihűlni.
5. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük liszttel vékonyanmeghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg. Nyújtsuk ki kb. 23*35 cm-es téglalappá. Tegyük át az előkészített tepsibe, nyomkodjuk bele, hogy illeszkedjen a tepsi formájához. A sütőt melegítsük elő 190 C-ra (gázsütő 5. fokozat).
6. A póráhagymát terítsük szét a tésztán, a tetején rendezzük el a baconcsíkokat. Keverjük össze a tejfölt, a tejet és a tojást. Tegyük hozzá a bazsalikomot is végül ízesísük sóval és borssal. Öntsük a póráhagyma tetejére.
7. A sütési idő 30-35 perc, vagy amíg a pereme aranybarnára nem sül, és a feltét meg nem szilárdul. Hidegen és melegen egyaránt finom.
|