Calzone
2006.10.22. 07:53
A calzone tulajdonképpen egy zárt pizza, töltelékkel a belsejében. Hozzávalók: 130 ml víz, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 225 g finomliszt, 1 tk. só, 1/2 tk. cukor, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, olívaolaj a kenéshez. A töltelékhez: 75 g felvágott egyben, 50 g olívaolajban eltett aszalt paradicsom, feldarabolva, 100 g mozzarella, kis kockákra vágva, 50 g frissen reszelt parmezán sajt, 50 g gorgonzola sajt, kis kockákra vágva, 5 g ricotta sajt, 3 ek. felaprított friss bazsalikom, 2 tojássárgája, só és frissen őrölt bors
1. A vizet és az olívaolajat öntsük a kenyérformába.
2. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaia. Készítsünk kis beélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
3. Állítsuk be a dagasztóprogramot; ha lehet az alap- vagy a pizzatészta-beállítást válasszuk. Nyomjuk meg a start gombot.
4. A töltelék elkészítséshez a felvágottat vágjuk 5 mm-es kockákra, tegyük egy tálba az aszalt paradicsommal, a mozzarellával, a gorgonzolával, a parmezánnal és a ricotta sajttal együtt. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a bazsalikomot. Keverjük össze alaposan, sóval és egy csipetnyi őrölt borssal ízesítsük. Egy sütőlemezt kenjünk meg vékonyan olajjal.
5. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára. Gyengéden dögönyözzük meg, és osszuk két egyenlő részre. Mindkettőből nyújtsunk egy-egy 5 mm vastag korongot. A sütőt melegítsük elő 220 C-ra (gázsütő 7. fokozat).
6. Osszuk el a tölteléket, és halmozzuk a két tésztakorong egyik felére, de a peremükön hagyjuk szabadon egy 1,5 cm-es sávot.
7. Nedvesítsük be vízzel a korongok peremét, majd hajtsuk a töltelékre a korongok üresen hagyott felét. Az ujjainkkal gondosan nyomkodjuk össze a széleket, hogy jól zárjanak.
8. Tegyük őket a sütőlemezre, kenjük meg olívaolajjal, és toljuk a sütőbe 20 percre, vagy amíg aranyszínűre nem sül, és szépen felemelkedik.
Tipp: A töltelék alapanyagait ízlésünk szerint variálhatjuk attól függően, mit tartunk a hűtőszekrényben. A szalámit helyettesíthetjük sonkával vagy párolt gombával, apróra vágott friss csilipaprikával pedig még pikánsabb hatást érhetünk el. A két nagyobb calzone helyett négy kisebbet is készíthetünk.
|