Tejes zsemlék
2006.10.22. 07:53
Hozzávalók: 1 tojás, 100 ml tej, 225 g finomliszt, 1 tk. só, 1/2 tk. kristálycukor, 50 g vaj, 1 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, 2 ek. tej a kenéshez (el is hagyható)
1. A tejet és a tojást öntsük a kenyérformába.
2. Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a folyadékot. A sót, a vajat és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (figyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
3. Állítsuk be a dagasztóprogramot; ha lehet, az alap/normál beállítást válasszuk. Nyumjuk meg a start gombot. Vékonyan kenjünk meg olajjal két sütőlemezt.
4. H a dagasztás kész, a tészát vegyük ki a gépből, s tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára. Gyengéden dögönyözzük meg, osszuk 12 egyenlő részre, és ezeket takarjuk le vékonyan beolajozott fóliával.
5. Vegyünk kézbe egy tésztadarabot, a többi közben maradjon letakarva, majd egy belisztezett deszkán gyúrjunk belőle kúpos végű, hosszúkás formát. Ismételjük meg a többi tésztadarabbal is a műveletet.
6. Tegyünk át mindkét sütőlemezre 6-6 darabot, egy sorban, és meglehetősen közel egymáshoz. Takarjuk le fóliával, és meleg helyre téve kelesszük 30 percig, vagy amíg a duplájára kelnek, és egymáshoz érnek. Közben a sütőt melegítsük elő 220 C-ra (gázsütő 7. fokozat).
7. Kenjük meg a tészták tetejét tejjel (ez el is hagyható), majd a lemezeket toljuk a sütőbe. A sütési idő 15-18 perc, vagy amíg a zsemlék világosra nem pirulnak. Rácsra téve hagyjuk kihűlni őket, majd válasszuk szépt egymástól a zsemléket.
|