Spenótos parmezános bloomer
2006.10.17. 20:46
Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 vöröshagyma, apróra vágva, 115 g friss, zsenge spenótlevél (Ha nem kapunk friss spenótot, helyettesíthetjük mirelittel is. Tökéletesen ki kell olvasztani, és a felsleges vizet cspegtessük ki belőle, mielőtt a kenyérsütő gépbe tennénk. Érdemes félretenni akiolvadt spenótlevet, és beleszámítani a víz mennyiségébe.), 120 ml víz, 1 tojás, 450 g finomliszt, 1/2 tk. frissen őrölt szerecsendió, 50 g parmezán sajt, frissen reszelve, 1 1/2 tk. só, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, 1 tk. cukor, 2 ek. fenyőmag
1. A serpenyőben hirtelen pirítsjuk meg a hagymát az olívaolajon. Adjuk hozzá a spenótot, alaposan keverjük össze, és fedjük le a seprenyőt. Húzzuk félre a tűzről, hagyjuk állni 5 percig. Ismét keverjük meg, majd hagyjuk kihűlni.
2. A spenótos keveréke kanalazzuk a kenyérformába. Adjuk hozzá a vizet és a tojást.
3. Szórjuk meg a liszttel, ügyelve arra, hogy teljesen befedjük az alatta lévő masszát. Adjuk hozzá a szerecsendiót és a parmezán sajtot.
4. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
5. Állítsuk be a dagasztóprogramot, ha lehet, az alap/normál beállítást válasszuk. Nyomjuk meg a start gombot. Vékonyan hintsünk meg liszttel két sütőlemezt.
6. A hangjelzéskor vagy a dagasztás vége előtt 5 perccel adjuk hozzá a fenyőmagot.
7. Ha a dagsztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg. Óvatosan nyújtsunk belőle kb. 2,5 cm vastagságú téglalapot.
8. A hosszabb oldala felől kezdve tekerjük fel, hogy egy vastag rudat formázzon.
9. Az összeillesztés helyével felfelé tegyük át az előkészített sütőlemezre, majd takarjuk le olajjal megkent fóliával, és pihentessük 15 percig.
10. Fordítsuk át a másik sütőlemezre. A végeit hajtsuk alá, így kissé gombolydedebb formát kapunk. Ismét takarjuk le, majd meleg helyre téve kelesszük 30 percig. Időközben melegítsük elő a sütőt 220 C-ra (gázsütő 7. fokozat).
11. Éles késsel készítsünk a tetejére 5 párhuzamos bevágást, és toljuk a sütőbe. A sütési idő 30-35 perc, vagy amíg a tészta aranybarnára nem sül, és az alját megkopogtatva kongó hangot nem ad.
Tipp: Akár a kenyérsütőben is megsüthetjük, ekkor a normál programot válasszuk.
|