Fűszeres házikenyér
2006.10.08. 13:39
Hozzávalók: 300 ml víz, 450 g finomliszt, 1 1/2 tk. cukor, j j/2 tk. só, 1 1/2 tk. szárított élesztő, 2 ek. metélőhagyma, 2 tk. friss kakukkfű, 1 ek. friss tárkony, 2 ek. petrezselyemzöld finomra vágva (A lehetőségeknek és ízlésünknek megfelelően más zöldfűszereket is használhatunk. Csupán arra kell figyelnünk, hogy súlyuk együttesen ne legyen több, mint 5 ek. Az átható aromájú fűszerekkel takarékosan bánjunk.)
1. A vizet öntsük a kenyérformába.
2. Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a folyadékot. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt. Lehetséges, hogy szükség lesz még egy kis liszt hozzáadására. Ha túl lágy a tészta nyugodtan adjunk hozzá még lisztet, különben a sütőlapon szét fog terülni, mint egy lepény.
3. Állítsuk be a dagasztóprogramot. Nyomjuk meg a start gombot.
4. Hangejelzéskor vagy a dagasztás vége előtt 5 perccel adjuk hozzá a zöldfűszereket. Vékonyan hintsünk meg liszttel egy gyúródeszkát.
5. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, s tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára. Gyengéden dögönyözzük meg.
6. Tegyük át a sütőlemezre, majd takarjuk le őket egy vékonyan kiolajozott mély tállal, vagy vékonyan megolajozott fóliával.
7. Meleg helyen kelesszük 20-30 percig, vagy amiíg majdnem a duplájára kel.
8. A sütőt melegítsük elő 220 C-ra (gázsütő 7. fokozat). Egy nagyon éles késsel vágjuk be a kenyér tetejét. Kenjük meg 1 tk. só és 1 ek. víz keverékével.
9. A sütési idő 30-35 perc, vagy amíg a kenyér aranybarnára nem sül, és az alját megkopogtatva kongó hangot nem ad. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
|