Cukkinis-magos falusi kenyér
2006.09.26. 17:00
A dagasztás alatt a liszthez adott reszelt cukkini nedvdússá teszi a kenyérbelet, a magvak pedig a kenyér textúrájához és ízéhez járulnak hozzá.
Hozzávalók: 5 ek. író (ha épp nincs otthon, a joghurt is tökéletesen megteszi), 100 ml víz, 175 g reszelt cukkini, 375 g finomliszt, 75 g teljes kiőrlésű kenyérliszt, 1 1/2 ek. napraforgómag, 1 1/2 ek. hántolt tökmag, 2 tk köles, 1 1/2 tk. só, 1 1/2 tk. cukor, 3 ek. vaj, 1 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, kukoricaliszt a szóráshoz
1. A vizet és az írót öntsük a kenyérformába, s hintsük a tetejére a reszelt cukkinit.
2. Szórjuk bele mindkét lisztfajtát, ügyelve arra, hogy teljesen befedjék a cukkinis keveréket. Adjuk hozzá a napraforgóbelet, a tökmagot és a kölest. A sót, a vajat és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
3. Állítsuk be az alap/normál sütőprogramot és a közepes színű héjat. Nyomjuk meg a start gombot. Közvetlenül a sütési ciklus előtt kenjük meg a tészta tetejét vízzel, és szórjuk meg a kukoricaliszttel.
4. A sütési ciklus végén borítsuk ki rácsra, és hagyjuk kihűlni.
|