Szicíliai sfincione
2006.09.18. 21:33
Hozzávalók: 200 ml víz, 2 ek. olívaolaj, 350 g liszt, 1 1/2 tk só, 1 tk cukor, 1 tk szárított élesztő.
A feltéthez: 6 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, felaprítva, 3 ek olívaolaj, 1 ek napraforgóolaj, 2 vöröshagyma, apróra vágva, 8 kimagozott olajbogyó, feldarabolva, 2 tk szárított oregánó, 6 ek frissen reszelt sajt, só és bors
1. A vizet és az olajat öntsük a kenyérformába. A lisztet szórjuk a folyadék tetejére, ügyelve arra, hogy mindenütt befedje. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe és szórjuk bele az élesztőt.
2. Állítsuk be a dagasztóprogramot, nyomjuk meg a start gombot (szerintem ezt kézzel vagy robotgéppel is meg lehet csinálni ha vkinek nincs kenyérsütő gépe). Olajozzunk ki két sütőlemezt.
3. A feltét elkészítéséhez hámozzuk meg és daraboljuk fel a parit. Tegyük tálba, adjuk hozzá a fokhagymát és az olívaolajt, és lazán keverjük össze. Kisebb serpenyőben hevítsük fel a napraforgóolajat s hirtelen süssük át a hagymát. Ha már puha, tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
4. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, s tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára. Gyengéden dögönyözzük meg, s osszuk 4 egyenlő részre.
5. Nyújtsunk belőlük egy-egy kb. 15-18 cm átmérőjű korongot, majd tegyük őket egymástól jól elkülönítve az előkészített sütőlemezekre. Körben a szélek mentén nyomkodjuk be őket, hogy egy kis peremet képezzünk a tésztának. Takarjuk le őket olajjal vékonyan megkent fóliával, s 10 percre tegyük félre, hogy megkeljen. Ez idő alatt melegítsük előa sütőt 220 C-ra.
6. Rendezzük el a feltét hozzávalóit a tésztán a sajt legyen legfelül. Ízesítsük sóval és borssal, végül csorgassuk rá a maradék olívaolajat.
7. A sütő felső polcára téve 15-20 percig süssük, vagy amíg a tészta pereme barnulni nem kezd. Azonnal tálaljuk!
|