Mézes-sörös rozskenyér
2006.09.18. 21:30
Hozzávalók
A kovászhoz: 175 ml tej, 115 g rozsliszt, 4 ml (3/4 teáskanál)könnyen oldódó szárított élesztő
A tésztához: 170 ml állott sör, 300 g finomliszt, 85 g rozsliszt, 1 ek. méz, 1 1/2 tk. só, 1/2 tk. könnyen oldódó szárított élesztő, teljes kiőrlésű liszt a szóráshoz.
1. A kovászhoz keverjük össze a tejet, az élesztőt és a lisztet egy nagy tálban, majd takarjuk le nedves konyharuhával. Meleg helyre téve pihentessük 3 napig, naponta egyszer keverjük meg.
2. Készítsük el a tésztát. A kovászt borítsuk a kenyérformába, és öntsük hozzá a sört.
3. Szórjuk bele mindkét lisztet úgy, hogy teljesen beborítsák a sört. A sót és a mézet külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe, és szórjuk bele az élesztőt.
4. Állítsuk be a dagasztóprogramot. Vékonyan olajozzunk ki egy 17 cm oldalhosszúságú, négyzet alakú, mély formát.
5. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg.
6. Nyújsunk a tésztából egy 2 cm vastag téglalapot, aminek a rövidebb oldala megyegyezik a formával, hosszúsága pedig a forma háromszorosa. Hajtsuk le a tésztalap felső egyharmadát, majd borítsuk rá az alsó egyharmadot. Egy sodrófával nyomjuk össze a széleket.
7. Az összehajtogatott tésztát tegyük át az előkészített sütőformába. Takarjuk le olajjal megkent fóliával, és meleg helyre téve kelesszük 45-60 percig, agy amíg a tészta majdnem a forma pereméig emelkedik.
8. Közben a sütőt melegítsük elő 220 C-ra (gázsütő 7. fokozat). A kenyér tetjét hintsük meg egy kevés teljes kiőrlésű liszttel.
9. Alakítsuk ki a rácsos mintázatot: egy éles késsel készítsünk négy rézsútos bemetszést, majd ezekre merőlegesen ismét négyet. A sütési idő 30-35 perc, vagy amíg a tészta kopogtatásra kongó hangot nem ad. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágnánk.
|