Paradicsomos-bazsalikomos kenyér
2006.09.17. 13:12
Hozzávalók: 1 ek extra szűz olívaolaj, 1 kisebb vöröshagyma finomra vágva, 3 paradicsom, kb. 200 g, hámozva, kimagozva és feldarabolva (hú, ezt nagyon utálom csinálni), 500 g finomliszt, 1/2 tk. frissen őrölt fekete bors, 1 1/2 tk. só, 2 tk. cukor, 1 tk. azonnal oldódó szárított élesztő, 1 ek. friss bazsalikomlevél, finomra vágva (na, ebből sokkal-sokkal többet tettem bele, mert imádom a bazsalikomot!)
A kenéshez: 1 tojássárgája, 1 ek. víz
1. Egy kisebb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd a lángot mérsékelve 3-4 percig süssük át benne a hagymát.
2. Dobjuk rá a paradicsomot, 2-3 prcig pároljuk, amíg a paradicsom kissé megpuhul. Mérőpohár fölé tett szűrőbe öntve, egy kanál hátával gyengéden préseljük ki a hagymás-paradicsomos keverék levét, majd tegyük félre.
3. A párolólevet egészítsük ki 280 ml-re. Tegyük félre. Miután kihűlt, öntsük a kenyérformába.
4. Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a paradicsomos-hagymás folyadékot. Adjuk hozzá az őrölt borsot, majd a sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba.
5. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (ügyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
6. Állítsuk be a dagasztóprogramot. Nyomjuk meg a start gombot. Vékonyan olajozzunk ki egy 23x13 cm-es kenyérformát.
7. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg.
8. Dolgozzuk bele a tésztába a félretett paradicsomos-hagymás masszát és az apróra vágott friss bazsalikomleveleket. Ha a tészta túl nedves lett a zöldségkeveréktől, utólag adjunk hozzá egy kevés lisztet.
9. Tegyük az előkészített kenyérformába. Fedjük le olajjal vékonyan megkent fóliával, majd meleg helyre téve kelesszük 30-45 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 200 oC-ra (gázsütő 6. fokozat).
10. A tojássárgája és a víz keverékével kenjük meg a tetejét, és toljuk a sütőbe. A sütési idő 35-40 perc, vagy amíg a tészta szép aranybarna színt nem kap.
Tipp: Ha intenzívebb paradicsomízt szeretnénk, 3. lépésben a pároláskor keletkezett víz helyett 15 ml (1 ek.) paradicsompüré és ugyanennyi víz keverékét adjunk a tésztához.
|